Friday, November 30, 2012

ဆလက္ရြက္၏ က်န္းမာေရးစြမ္းပကား


     ဆလတ္ရြက္ကို အေၾကာ္စံုနဲ႕တြဲစားၾကသလို ငပိရည္နဲ႕ တြဲဖက္ျပီး အတို႕အျမွဳပ္အျဖစ္လည္း စားၾကပါတယ္။ တခ်ိဳ႕က ဟမ္ဘာဂါထဲညွပ္ျပီး စားၾကကာ ဆလတ္ရြက္ေတြခ်ည္း သုပ္ျပီးလည္း စားၾကပါတယ္။ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ အစားမ်ားတဲ့ ဆလတ္ရြက္မွာ ပါ၀င္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြနဲ႕ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။

(၁) ပရိုတင္းဓာတ္ - ဆလတ္ရြက္ ၇ ဒသမ ၇ ဂရမ္မွာ တစ္ေန႕တာလိုအပ္တဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္ ၁၇ ရာခိုင္ႏွဳန္းပါ၀င္ပါတယ္။ ဆလတ္ရြက္မွာပါတဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္က အမိုင္ႏိုအက္စစ္ရွစ္မ်ိဳးေပါင္းထားတာပါ။

(၂) ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ - ဆလတ္ရြက္တစ္ပင္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ၂၀၆ မီလီဂရမ္ (တစ္ေန႕တာလိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ ၂၁ ရာခိုင္ႏွဳန္း) ပါ၀င္ပါတယ္။

(၃) အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ - ဆလတ္ရြက္တစ္ပင္မွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ တစ္ေန႕တာလိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ ၄၄ ရာခိုင္ႏွဳန္းပါ၀င္ပါတယ္။

(၄) ဗီတာမင္ စီ - လိေမၼာ္သီးတစ္လံုးမွာထက္ ဗီတာမင္စီ ပိုမိုပါ၀င္ပါတယ္။ ဆလတ္ရြက္တစ္ပင္မွာ ဗီတာမင္စီ တစ္ေန႕တာလိုအပ္တဲ့ ပမာဏရဲ႕ ၁၆၇ ရာခိုင္ႏွဳန္း ပါ၀င္ပါတယ္။

(၅) သံဓာတ္ - ဆလတ္ရြက္တစ္ပင္မွာ သံဓာတ္ ၆ မီလီဂရမ္ ပါ၀င္ပါတယ္။

(၆) ဗီတာမင္ ဘီ - ဆလတ္ရြက္မွာ ဗီတာမင္ B1 ၊B2၊ B3၊ B5၊ B6၊ B9 တို႕ပါ၀င္ပါတယ္။

(၇) ေရ - ဆလတ္ရြက္တစ္ပင္မွာ တစ္ေန႕တာ လိုအပ္တဲ့ ေရဓာတ္ရဲ႕ ၁၆ ရာခိုင္ႏွဳန္းခန္႕ ပါ၀င္ပါတယ္။

(၈) ဗီတာမင္ ေအ ႏွင့္ ေက - ဆလတ္ရြက္မွာ ဘီတာကယ္ရိုတင္းနဲ႕ ဗီတာမင္ေကတို႕ မ်ားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။

(၉) ေအာက္ဇဲလ္လစ္အက္စစ္ ပါ၀င္မွဳနည္းပါးျခင္း - ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္တဲ့ ေ၀ဒနာရွိသူေတြ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္စားခ်င္ရင္ ေအာက္ဇဲလ္လစ္ အက္စစ္ပါ၀င္မွဳ အလြန္နည္းပါးတဲ့ ဆလတ္ရြက္ကို စားႏုိင္ပါတယ္။

(၁၀) သတၱဳဓာတ္ - ဆလတ္ရြက္မွာ ေၾကးနီ၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ မဂၢနိစ္၊ ေဖာ့စဖရပ္စ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ဆီလီနီယမ္နဲ႕ သြပ္ဓာတ္ စတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။

အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

♦ ဆလတ္ရြက္ဟာ ကယ္လိုရီနည္းပါးတဲ့ ဟင္းရြက္စိမ္းျဖစ္ျပီး ဖိုင္တိုႏ်ဴးထရီးရန္႕ မ်ားစြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ျပီး ေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္။

♦ ဆလတ္ရြက္မွာ ဗီတာမင္မ်ားစြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္းရွိပါတယ္။ အေရျပားနဲ႕ အေျမွးပါး တည္ေဆာက္မွဳကို ေကာင္းေစျပီး အျမင္အာရံုကို ၾကည္လင္ေစပါတယ္။ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ပါ၀င္တာေၾကာင့္ အဆုတ္နဲ႕ခံတြင္းကင္ဆာ ေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။

♦ ဆလတ္ရြက္မွာ ဗီတာမင္ေက ပါ၀င္မွဳေၾကာင့္ အရိုးထုထည္ကို ေကာင္းေစျပီး အရိုးရဲ႕ ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္ပ်က္မွဳမ်ားမွာ အေရးပါပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ထဲက ႏ်ဴရႊန္ထိခိုက္မွဳကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တာေၾကာင့္ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါရွိသူေတြ စားသင့္ပါတယ္။

♦ ဆလတ္ရြက္မွာ ေဖာလိတ္နဲ႕ ဗီတာမင္စီမ်ားမ်ား ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒီအင္န္ေအ တည္ေဆာက္မွဳအတြက္ ေဖာလိတ္လိုအပ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီက ကူးစက္တတ္တဲ့ ေရာဂါေတြ မျဖစ္ေစဖို႕နဲ႕ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမွဳ မျဖစ္ေစဖို႕ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။

♦ ဆလတ္ရြက္မွာ ကာရိုတီးႏိြဳက္ပါ၀င္တာေၾကာင့္ မ်က္စိအာရံုခံလႊာနဲ႕ မက္ကူလာအတြက္ အက်ိဳးအာနိသင္ရွိပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္အျဖစ္ စြမ္းေဆာင္ႏိုင္လို႕ပါ။

♦ ဆလတ္ရြက္မွာ ပါ၀င္တဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္ပ်က္မွဳအတြက္ အေရးပါတဲ့အျပင္ ႏွလံုးခုန္ႏွဳန္းနဲ႕ ေသြးဖီအားကိုလည္း ထိန္းညွိေပးႏုိင္ပါတယ္။ ေၾကးနီပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေသြးနီဥထုတ္လုပ္မွဳကို ေကာင္းေစျပီး သံဓာတ္ဟာ ေသြးနီဥျဖစ္ေပၚေရးအတြ႕္ အေရးပါပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆလတ္ရြက္ကို ပံုမွန္စားေပးရင္ သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့တဲ့ ေသြးအားနည္းေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။


                                                     ၾကယ္စင္

No comments:

Post a Comment